Prostat kanserine sahip 212 erkek üzerine yapılan yeni bir araştırma, bağırsak sağlığına iyi gelen yiyeceklerle beslenenlerde hastalığın gidişatının yüzde 42 oranında yavaşlatılabildiği gözlemlendi.

Araştırmaya katılan kişilerin hepsine düşük riskli prostat kanseri teşhisi konmuştu. Hastalık sıkı gözetim altında tutuluyor, kanser büyümeye başlarsa tedavi öneriliyordu.

AKTİF İZLEM NEDEN TERCİH EDİLMİYOR?

Türkiye'de her yıl 25 bin erkeğe prostat kanseri teşhisi konuyor. Radyoterapi ve ameliyat gibi tedavi yöntemleri, idrar kaçırma ve cinsel işlev bozukluğu gibi komplikasyonlar doğurabiliyor. Dolayısıyla hastalar alternatif tedavi yöntemlerine yönelebiliyor.

Düşük riskli prostat kanseri vakalarında aktif izlem yöntemi bir seçenek olarak sunulabiliyor. Ancak aktif izlem yöntemini tercih eden erkeklerden yüzde 60'ı daha sonra radikal yöntemlere geçiş yapmak istiyor. Bunun sebebi de kontroller sonucunda kanserin ilerlediği yönünde geri dönüş almaları.

BESLENME ŞEKLİNİ DEĞİŞTİREREK BAŞARILI OLMAK MÜMKÜN

Çalışmayı yürüten ekipse prostat kanseri olan erkeklerin beslenme alışkanlıklarını değiştirerek daha radikal tedaviye ihtiyaç duymadan hastalığın ilerlemesini durdurabileceklerini öne sürüyor.

Dört aylık deneme sürecinin sonunda hastaların sağlık durumları düzelme gösterdiği için çoğu aktif izlem altında kalmayı tercih etti.

Geçen ay Amerikan Klinik Onkoloji Derneği'nde sunulan sonuçlara göre, tüm katılımcılara konsantre gıdalardan (brokoli, zerdeçal, nar, yeşil çay, organik zencefil kökü ve kızılcık) yapılan, fitokimyasal denen bileşikler verildi.

Katılımcıların yarısına da "iyi bakterilerden" lactobacillus, bakteriyi besleyen bir lif türü olan inülin ve D vitamininden oluşan probiyotik kapsül verildi.

İŞTE SONUÇLAR

Sadece fitokimyasal takviyesi alan erkeklerde kanserin ilerleme hızı yüzde 28 yavaşlarken her iki takviyeyi de alanlarda yüzde 42'lik bir yavaşlama görüldü.

Deney sonucunda yalnızca dokuz kişinin (sekizi fotokimyasal, biri çift takviye grubundan) kanseri ilerlemeye devam ettiği için radikal tedavilere geçtiği belirtildi.

Her iki gruptaki erkeklerin de idrar kaçırma ve gece tuvalete kalkma gibi idrar belirtilerinin yüzde 25 iyileşme gösterdiği görüldü.

Çalışmanın detayları bu yaz büyük bir kanser dergisinde yayınlanacak.