Tayland dünyanın en çok turist çeken yerlerinden biri. Türkiye'den de her yıl bu Asya ülkesine 100 binden fazla Türk gidiyor. Turistik amaçlı gezilerin olmazsa olmazı yerel lezzetleri tatmak. Ama bilim insanlarına göre bir balık yemeğine karşı dikkatli olmanızda fayda var!

Tayland'ın kuzeydoğusundaki Khon Kaen bölgesinde popüler bir yemek olan "koi pla" doğru hazırlanmazsa karaciğer kanserine yol açabiliyor.

Koi pla çiğ balığın otlar, baharatlar ve limon suyuyla karıştırılmasıyla hazırlanıyor. Ancak bu çiğ balık, karaciğer kanserine neden olabilen parazitlere ev sahipliği yapıyor.

BÖLGE HALKININ YÜZDE 80'İNDE BU PARAZİT VAR

BBC'nin haberine göre Tayland'da koi pla yemeğinin sık tüketildiği bölgelerde karaciğer kanserine çok daha sık rastlanıyor. Araştırmalar bölge halkının yüzde 80'inin kansere sebep olan bu parazitleri taşıdığını gösteriyor.

Uzmanlar uyardı: Bu balık yemeği kansere neden oluyor - Resim : 1

Normalde karaciğer kanseri 50 yaş ve üstü insanlarda görülüyor. Ancak koi pla küçük çocuklar arasında da popüler bir yemek olduğu için parazitin yayılımı çok daha geniş bir alana yayılıyor.

Araştırmalar koi pla yemeğindeki balıkta bulunan parazitlerin taşıyıcının bağışıklık sistemini tetikleyen kimyasallar ürettiğini gösteriyor. Bu durum kronik iltihaba yol açarak kansere dönüşebiliyor.

CERRAHİ TEDAVİ OLMAZSA EN ÖLÜMCÜL KANSER

Taylandlı doktor Narong Khanteekaew, ailesinden iki kişiyi karaciğer kanserine kaybettikten sonra hastalığın yayılmasını önlemek için bölgede çalışmalar yürütmeye başlamış. Koi pla tüketiminin yarattığı tehlikeye dikkat çeken doktor, bunun "toplumun farkında olmadığı büyük bir sağlık sorunu" olduğunun altını çiziyor: "Kimse durumun ciddiyetinin farkında değil çünkü insanlar sessiz sedasız hayata veda ediyor, ağaçtan düşen yaprak gibi."

Karaciğer kanseri, cerrahi olarak tedavi edilemezse en ölümcül kanserlerden biri haline geliyor. Çünkü tedavi edilemeyen hastaların hayatta kalma oranı çok düşük.

Khon Kaen Üniversitesi'nde Tropikal Hastalık Araştırmaları Laboratuvarı'ndan Dr. Banchob Sripa, BBC International'a verdiği demeçte hastaneye her yıl yaklaşık iki bin hasta geldiğini söylüyor. Bu hastaların çoğuna safra kanalı kanseri olarak da bilinen kolanjiokarsinoma teşhisi konuyor.

Sripa bu hastalardan yalnızca 200'ünün cerrahi yollarla tedavi edilebildiğini söylüyor. Diğerleriyse acılarını hafifletmek için palyatif tedavi görüyor.

FARKINDALIĞI ARTIRMAYA ÇALIŞIYORLAR AMA...

Narong ve diğer bilim insanları bölge halkına çiğ balık tüketmenin riskleri hakkında farkındalık yaratmak için çalışmalar yürütüyor. Okullarda çiğ gıdaların tehlikeleri hakkında eğitimler veriliyor. Ancak yetkililer, yaşlıların bu çalışmalara karşı koyduğunu söylüyor.

Yetkililere göre çoğu kişi pişirme tekniklerini değiştirmeyi reddederek bunun "yemeğin lezzetini azalttığını" savunuyor.