Kuveyt’te yapılan yeni bir araştırma, 24 saat boyunca uyanık kalmanın genç, sağlıklı ve zayıflı kişilerin bağışıklık hücrelerini değiştirebileceğini ortaya koydu. Bu değişiklik, obez insanların bağışıklık hücreleriyle benzerlik gösteriyor.
Uzmanlar genelde yetişkinlerin yedi ila dokuz saat uyumalarını öneriyor. Uyuyamama sorunu, tip 2 diyabet ve kalp rahatsızlıkları gibi kronik rahatsızlıklarla ilişkilendiriliyor. Bu durum da kronik enfeksiyonu tetikleyebiliyor.
Kronik enfeksiyon, vücudun bağışıklık sisteminin tehlike geçtikten sonra bile hastalıklara ve yaralanmalara tepki vermesi durumuna deniyor.
BAĞIŞIKLIK HÜCRELERİNİN DEĞİŞMESİNE BİR GECE YETTİ
Kuveyt’teki Dasman Diyabet Enstitüsü’nden Fatema Al-Rashed’in ekibi, uykunun bağışıklık hücreleri üstündeki etkisini değerlendirmek istedi.
Bunun için de sağlıklı 237 yetişkinin uyku düzenlerini inceleyerek kan örneklerini analiz ettiler. Bu analizler sonucunda obez bireylerin daha kötü uyku kalitesine sahip olduğu ortaya çıktı.
Ayrıca bu kişilerin vücutlarındaki düşük seviyeli kronik enfeksiyonun ve bağışıklık hücrelerinin, araştırmada yer alan diğer yetişkinlere göre daha fazla olduğunu gördüler.
Journal of Immunology’de yayınlanan araştırmaya katılan zayıf beş kişi, 24 saat boyunca uykusuz kaldıktan sonra araştırmacılar yeniden analiz yaptı ve bu kişilerin bağışıklık hücrelerinin bir gecede obez insanlarınkine benzediğini gördüler.
DAHA DERİNLEMESİNE ARAŞTIRMAK İSTİYORLAR
Araştırmacılar bunun sonucunda uyku eksikliğinin, bağışıklık hücrelerinin sayısını artırarak obeziteyle bağlantılı enfeksiyon durumunu daha da kötüleştireceği sonucuna vardı.
Al-Rashed bağışıklık hücrelerinin uykusuzluk üstündeki etkilerini daha derinlemesine incelemek ve davranışsal değişikliklerin bu değişimi tersine çevirip çevirmeyeceğini belirlemek istiyor.