ABD Başkan Yardımcısı JD Vance, Münih Güvenlik Konferansı’na katılıyor. Vance’in konferans öncesi ve devam ederken yaptığı açıklamalar Moskova ve Berlin’de tepkiyle karşılandı.
RUSYA: SÖZLERİNE AÇIKLIK GETİRMELİ
Rusya’dan ABD Başkan Yardımcısı James David Vance'in Münih Güvenlik Konferansı öncesinde Wall Street Journal'a verdiği röportajda kullandığı askeri baskı sözlerine tepki geldi.
Kremlin’den yapılan açıklamada, JD Vance’in "Putin’e karşı kullanılabilecek ekonomik baskı araçları ve tabii askeri baskı araçları da var" sözlerine açıklık getirmesi istendi.
Vance, Wall Street Journal'a verdiği röportajda, Rusya’nın Ukrayna ile barış anlaşmasını kabul etmemesi halinde ekonomik yaptırım ve askeri müdahale seçeneklerinin masada olduğunu söylemişti. Vance, "Putin’e karşı kullanılabilecek ekonomik baskı araçları ve tabii askeri baskı araçları da var" ifadelerini kullanmıştı. Röportajın yayımlanmasının ardından Vance, Wall Street Journal'ın sözlerini "çarpıttığını" iddia etmişti.
ALMANYA: KESİNLİKLE REDDEDİYORUZ
Almanya Başbakanı Olaf Scholz X'ten yaptığı paylaşımda, "ABD Başkan Yardımcısı Vance'in Münih Güvenlik Konferansı'nda söylediklerini kesinlikle reddediyorum" ifadesini kullandı.
Scholz ayrıca Almanya'daki demokratik partilerin, Nasyonal Sosyalizm deneyiminden hareketle ortak bir konsensüse sahip olduğunu belirterek, "Bu, aşırı sağcı partilere karşı bir güvenlik duvarıdır" değerlendirmesinde bulundu.
"KABUL EDİLEMEZ"
Vance, 61. Münih Güvenlik Konferansı'ndaki konuşmasında, beklentilerin aksine Ukrayna-Rusya Savaşı'nın nasıl sona ereceğine değinmeden, Avrupa hükümetlerini "göç konusunda seçmenlerin endişelerini görmezden gelmek, ifade özgürlüğü ve siyasi muhaliflere yönelik sansürler” iddiasıyla eleştirdi.
Avrupalıları demokrasiye yönelik tehdit konusunda alışılmadık sertlikte uyaran Vance, Almanya'da siyasilerin Almanya için Alternatif Partisi (AfD) ile aralarına mesafe koyma tartışmalarına dolaylı olarak atıfta bulunarak, "Güvenlik duvarlarına yer yok" ifadesini kullandı.
Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius ise konferansta, Vance'ın sözlerine yanıt vermek üzere, daha önce planladığı konuşmayı değiştirdiğini açıkladı.
Vance'ın sadece Almanya değil tüm Avrupa demokrasisini sorguladığını belirten Pistorius, "Kendisini doğru anladıysam, Avrupa'da bazı bölgelerdeki durumu, bazı otoriter rejimlerdeki durumla karşılaştırıyor. Bayanlar ve baylar, bu kabul edilemez. Bu benim içinde yaşadığım ve şu anda uğruna kampanya yürüttüğüm Avrupa ve demokrasi değil" dedi.
Demokrasinin, "sesi çok çıkan azınlığın otomatik olarak haklı olduğu ve gerçeği belirlediği" anlamına gelmeyeceğini vurgulayan Pistorius, "Demokrasi, kendisini yok etmeye çalışan aşırılık yanlılarına karşı kendini savunabilmelidir" ifadesini kullandı.
Ukrayna'nın, Rusya ile yapılacak barış müzakerelerinde aktif rol oynaması gerektiğini vurgulayan Pistorius, "Ukrayna'nın güçlü bir pozisyonda müzakere etmesi gerekiyor ve Almanya, bu konuda Ukrayna'ya yardımcı olmaya devam edecek." diye konuştu.
Pistorius, transatlantik ittifakının Ukrayna'da olası bir barış için görüşmeler başlamadan önce hiçbir şeyi masadan kaldırmaması gerektiğini savunarak, Ukrayna'nın NATO'ya katılımının olası barış görüşmelerinin bir parçası olması gerektiğini söyledi.
Öte yandan, Pistorius, daha önce basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Ukrayna ile ilgili yeni barış görüşmeleri başlamadan önce "Ukrayna'nın NATO bağları ve toprakları konusunda" yaptığı açıklamalarla Kiev'in pozisyonunu zayıflattığı gerekçesiyle ABD yönetimini sert dille eleştirerek, Donald Trump yönetiminin taviz vermesinin "hata" olduğunu belirtmişti.
NORVEÇ: GERÇEKLİĞİ TAM OLARAK ELE ALAMIYOR
Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store da Vance’e tepki gösterenlerden oldu.
Store, Almanya'nın Münih kentinde düzenlenen 61. Münih Güvenlik Konferansı'nın (MSC 2025) "Demokratik Dayanıklılığın Güçlendirilmesi" panelinde konuştu.
ABD Başkan Yardımcısı Vance'in Avrupalı yetkililere yaptığı "kıtadaki düzensiz göçü durdurma" çağrısına ilişkin Store, "Avrupa'daki göçe odaklanmıyormuşuz gibi konuşuyor. Sınır kontrolü Avrupa'daki her ülke için önemli bir konu. Biz kontrollü göç istiyoruz." dedi.
Vance'in Avrupa'da son yıllarda göçmen sayısının arttığı ifadesine ilişkin ise Store, "Bu göçmenler Ukrayna'dan geldi. Polonya'ya bakıldığında 2 milyondan fazla Ukraynalıyı ülkelerine kabul ettiler çünkü ortada bir savaş var. Bundan bahsetmedi, ki bence bu gerçekliği tam olarak ele almıyor." diye konuştu.
Vance'in ifade özgürlüğüne yönelik sözlerine atıfta bulunan Store, "Ukrayna'da, Rusya'da, Çin'de yaşananların, Avrupa'da ifade özgürlüğünün 'kaybolmasından' daha az önemli olduğunu düşünmüyorum." dedi. (AA-İHA)