NİSANUR YILDIRIM / NEFES
Türkiye'de vergi cennetlerine para transferine yüzde 30 gelir vergisi zorunluluğu getirilmesine rağmen vergi cenneti listesi açıklanmadığı için bu düzenleme uygulanmıyor. CHP’li Sezgin Tanrıkulu, milyarlarca dolarlık servetten vergi alınamadığını vurgulayarak, “Türkiye’den vergi cennetlerine yapılan para transferlerinin büyüklüğüne ilişkin bir çalışmanız var mıdır?” diye sordu.
19 YILDIR SIR
Zenginlerin vergi kaçırma yöntemlerinin sonu gelmiyor. Vergi cenneti, vergilerin hiç olmadığı veya çok düşük olduğu ülkeler olarak tanımlanıyor. Bu ülkeler, aynı zamanda finansal bilgi paylaşımına kapalı olmaları nedeniyle de tercih ediliyor. Ancak 13 Haziran 2006 tarihinde Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 30'uncu maddesinde düzenlenen bu hükmün uygulanabilmesi için vergi cenneti kabul edilen ülkelerin açıklanması gerekiyordu. Ancak düzenlemenin üzerinden 19 yıl geçmesine rağmen "Vergi Cenneti Ülkeler Listesi" Resmi Gazete’de ilan edilmedi.
MİLYARLARCA DOLAR VERGİ KAÇIRILIYOR
Türkiye’de vergi cennetlerinin açıklanmamasını TBMM gündemine taşıyan CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, vergi adaletinin sağlanması ve kayıt dışı ekonomi ile mücadele edilmesi amacıyla açıklanan "Türkiye Yüzyılı Reform Programı" kapsamında, “az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınacağı”nı anımsattı. Vergi cennetlerinde tutulan milyarlarca dolarlık servetten vergi alınamadığını vurgulayan Tanrıkulu, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.
Tanrıkulu’nun Bakan Şimşek’e yönelttiği sorular şöyle:
“‘Vergi Cenneti Ülkeler Listesi’nin bugüne kadar Resmi Gazete’de yayımlanmamasının gerekçesi nedir?
Türkiye’den vergi cennetlerine yapılan para transferlerinin engellenmesi ve burada tutulan kazançların vergilendirilmesi için 19 yıldır herhangi bir düzenleme yapılmamasının sebepleri nelerdir?
Hazine ve Maliye Bakanlığı olarak, Türkiye’den vergi cennetlerine yapılan para transferlerinin büyüklüğüne ilişkin bir çalışmanız var mıdır?
Son 10 yılda tahmini olarak ne kadar servet vergi cennetlerine transfer edilmiştir?
Vergi cennetleri listesi yayımlanmadığı için yıllık yaklaşık 1,5 ila 3,5 trilyon TL arasında vergi kaybı olduğu 19 yıllık sürede toplamda en azından 40 trilyon TL vergi kaybı yaşandığı tahmin edilmektedir. Bu kayıpların önlenmesi için Bakanlığınızın 2025 yılında bir planı bulunmakta mıdır?”