Et ve hayvansal gıdayı dışlayan beslenme biçimleri son yıllarda popüler olsa da, birçok beslenme uzmanı et ürünlerinde bol miktarda bulunan proteinin sağlık açısından önemine dikkat çekiyor.
Peki vücudumuzun gerçekte ne kadar proteine ihtiyacı var?
İngiltere’deki Loughborough Üniversitesi’nden beslenme uzmanı Bethan Crouse, fitness eğitmenlerinin ve influencerların tavsiye ettiği miktarlarda proteine insan vücudunun ihtiyaç duymadığını belirtti.
Et ve süt ürünlerinde bulunan proteinin kasların sağlıklı gelişimi açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Crouse, buna karşın insanların çoğunun o kadar yüksek miktarda proteine ihtiyacı olmadığını ifade etti.
SPOR YAPANLARIN İHTİYACI FARKLI
Uzmanlara göre, ortalama bir kişinin kilosu başına 0,7 gram protein tüketmesi tavsiye ediliyor.
65 kilo bir kişi tavuk ciğeri, 200 gram yoğurt ve bir yumurta yiyerek bu miktara ulaşabiliyor.
Ancak spor yapanlar için tüketilmesi gereken protein miktarı da artıyor. Ağırlık çalışan biri, günde kilo başına 2 grama kadar protein tüketebilir.
Bol protein tüketmenin sağlığa zararlı olmadığına dikkat çeken Crouse, öte yandan tek yönlü beslenmenin fayda sağlamayacağına ve lif, aktioksidan, vitamin ve mineral açısından zengin ürünlerle öğünleri çeşitlendirmenin çok önemli olduğuna dikkat çekti.
Proteinin tokluk hissini artırdığını da hatırlatan Crouse, işlenmiş gıda yerine doğal beslenmenin daha sağlıklı olacağını kaydetti.