Suriye'de Beşar Esad'ın ülkeden kaçarak Rusya'ya sığınmasından sonra bölgede hareketlilik devam ediyor.

Birçok ülkeden temsilci Suriye'de oluşan geçici yönetim ile temaslarda bulunurken ABD medyasından dikkat çeken bir analiz geldi.

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal'da Walter Russell Mead imzalı makalede Suriye'de yaşananlar mercek altına alındı.

Mead'in makalesinde, "Orta Doğu'da Obama devri sonunda tarih oldu" başlığı kullanılırken, "İran tehdidi büyük ölçüde azalırken, Türkiye yeni bir zorluk sunuyor. Esad'ın devrilmesi Orta Doğu'da yıllarca yankılanacak fakat bir şey çok açık. Orta Doğu tarihinde Obama devri neyse ki sona erdi. Obama'nın yanlış diplomasi hamlesi İran'ı Suriye ve Lübnan'ın fiili lideri haline getirirken, Rusya'nın gücünü ve etkisini de artırdı" yorumu yapıldı.

Makalede, "ABD Başkanı'nın Suriye ve Lübnan'ı gümüş tepside İran'a verdiğini gören Türkiye, bölgedeki güçlerle iş birliği yaptı. Türkiye ve İsrail, Ukrayna'nın da etkisiyle Obama'nın hayalini öldürmeyi başardı. İsrail Başbakanı Netanyahu, ABD silahlarını kullanıp Hamas, Hizbullah ve İran'a saldırarak ve Biden'ın stratejik tavsiyelerini duymazdan gelerek bunu başardı. Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Esad karşıtı güçlere sürekli yardım ederek Esad rejimini kırılgan hale getirdi" ifadesi kullanıldı.

"TÜRKİYE'Yİ YANIMIZDA TUTARKEN..."

Mead, Suriye'de yeni bir bölgesel dini mücadele dönemine girilmek üzere olunduğunu iddia ederken, "Şu an birçok Arap, Osmanlı İmparatorluğu dönemindeki uzun yıllar süren Türk hegemonyasını hatırlıyor ve Türkiye'nin İran'ın yerine gelerek Arap dünyasının bağımsızlığını tehdit etmesinden korkuyor. Bu durum, İsrail ve bazı Körfez ülkelerinin stratejik ortaklığı için iyi haber. Erdoğan'ın Türkiye'si Körfez ülkelerinin güvenliğine İran'ın olmaya çalıştığından daha büyük bir tehdit olabilir" yorumunu yaptı.

Ankara'nın Filistin'e destek vermesinin Arap bölgesinde Türkiye'nin imajını güçlendireceği belirtilirken, "Türkiye, kuzeydeki topraklarda, İsrail güneydeki topraklarda bulunuyor. İran ve Rusya'nın da bölgede yerel ortakları var. Obama'nın destekçileri şu an bölgede yaşananları keyifle izlemiyordur ama birçok ABD'li Esad'ın devrilmesini, Rusya'nın rahatsızlığını ve İran'ın büyük yenilgisini keyifle izlemeli. Fakat Orta Doğu'da henüz tarih sonlanmıyor. İran güçten düşerken ve Türkiye yükselirken Ankara ile giderek karmaşıklaşan bir ilişkiyi yönetme becerimiz önümüzdeki yıllarda daha zor ve daha önemli hale gelecektir. Türkiye'yi yanımızda tutarken İsrail ve Arap ortakları arasında derinleşen işbirliğini teşvik etmek, yeni Orta Doğu'da başarılı bir Amerikan politikasının anahtarı olacaktır. Umalım da yeni yönetim bu işi başarabilsin" denildi.