ABD'nin önde gelen medya kuruluşlarından Wall Street Journal, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun tutuklanmasından sonra başlayan eylemlerle ilgili dikkat çekici bir haber yayınladı...
Gazete, "Avrupa Erdoğan'ın baskılarına göz yumuyor çünkü Türkiye'ye ihtiyacı var" başlıklı bir makale yayınlarken, "Washington ile Avrupalı müttefikleri arasında Ukrayna nedeniyle yaşanan kriz, Türk savunma sanayinin kıtanın güvenliği için önemini ortaya koydu" hatırlatması yapıldı.
Haberde, "Geçmişte Türkiye'deki demokratik muhalefete baskıya karşı Avrupa'dan güçlü bir tepki gelirdi. Fakat şimdi ABD ile Avrupa arasında son yıllardaki en kötü gerilim yaşanıyor ve Rusya'dan da giderek artan tehditler endişe yaratıyor" denildi.
ABD Başkanı Donald Trump'ın Rusya ile yakınlaştığı ve Avrupalı müttefiklere açık açık ters davrandığı hatırlatılırken bu durumda NATO'nun en büyük ikinci ordusuna sahip olan ve son yıllarda savunma sanayinde atılım yapan Türkiye'nin "Avrupa'nın güvenliği için kritik bir öneme sahip olduğu" vurgulandı.
"KİLİT ORTAK VURGUSU"
Wall Street Journal'daki haberde, "Trump ile Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky arasında Beyaz Saray'da gerçekleşen ve felaketle sonuçlanan görüşmenin ardından Avrupalı liderler ABD'siz güvenlik işbirliği planları yapmaya başlarken, üst düzey Türk yetkililer de önemli bir yer tuttu. Avrupa Birliği'nin Avrupa'nın devasa silahlanma hamlesini özetleyen yeni savunma taslağında, İngiltere, Norveç ve Kanada'nın yanı sıra Türkiye'yi de Avrupa güvenliğinin sağlanmasında kilit bir ortak olarak adlandırdı" denildi.
Haberde, "Bu yakınlaşmanın ortasında, Türkiye bu ay Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önümüzdeki cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki en büyük rakibi olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu, muhalefetin siyasi amaçlı olduğunu söylediği suçlamalarla Mart ortasında hapse attı. Muhalif siyasetçiler, gazeteciler ve insan hakları savunucularına yönelik geniş çaplı tutuklamaların yanı sıra Türkiye genelinde kitlesel protestolar da devam ediyor" yorumu yapıldı.
Bazı Avrupa ülkelerinin İmamoğlu'nun tutukluluğu ile ilgili "derin endişe" duyduklarının hatırlatıldığı kaydedilirken eleştirilerin nispeten sessiz kaldığına da vurgu yapıldı. Wall Street Journal'ın haberinde eleştirilerin Türkiye'nin iç siyasetiyle güvenlik işbirliği arasında bağ kurmadığı da belirtildi.
Gazeteye konuşan Münih Güvenlik Konferansı'nda üst düzey isim olan ve bir dönem Almanya'da üst düzey görev alan Nico Lange, "Avrupalıların, Rusya'dan gelen tehdit ve Washington'ın giderek saldırgan tavrı olduğu sürece Türkiye'deki olaylara çok yakından odaklanma lüksü yok" dedi.
Lange, "Avrupalılar kendilerini etik değerleri yüksek olarak görme geleneğinden geliyorlar tabii doğru partnerle demokrasi ve kanunlarla ilgili doğru adımları yapıyorlar" yorumunu yaptı.
Haberde, İtalyan siyasetçi Lia Quartapelle'nin sözlerine de yer verildi. Quartapelle, "Ankara ile güvenlik iş birliği istenilen bir şey olsa da Türkiye, İngiltere, Norveç ve Kanada ile aynı demokrasi kategorisine alınmamalı. Türkiye'de olanları görmezden gelmek çok kısa vadeli bir seçim" yorumunu yapmıştı.
Bir dönem NATO'da savunma yatırımı konusunda üst düzey görevde bulunan Camille Grand, "Avrupa'da ABD'den nasıl daha bağımsız olunabileceği konusunda Fransa, Türkiye ve İsveç gibi uzun süredir kafa yoran çok az ülke var. Bu, mevcut tartışmada faydalı olacaktır" dedi.
Wall Street Journal'a konuşan Grand, "Avrupa'nın Türkiye'deki iç karışıkları görmezden gelerek bu ülkeyle güvenlik bağlarını genişletmesi bir yere kadar mümkün. Bu sonsuza kadar sürebilir mi? Bu biraz karışık. Bu Türkiye'deki protestoların ve baskının boyutuna bağlı" yorumunu yaptı.