Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden, Bolu'daki Kartalkaya Kayak Merkezi'nde bulunan Grand Kartal Otel'de gece yarısı çıkan yangın kısa sürede binayı sardı. 12 saatte söndürülebilen yangının bilançosu ağır oldu.
Hayatını kaybedenlerin sayısı 76 olarak açıklanırken, 41 kişinin de çevre hastanelerde tedavi gördüğü bildirildi.
Peki yaşananların sorumlusu kim veya kimlerdi?
Anlaşılan o ki bu sorunun yanıtını şu an için kimse 'bilmiyor'.
BOLU BELEDİYESİ: YETKİ BAKANLIKTA
Gözlerin çevrildiği ilk isim, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan'dı.
Facianın ilk saatlerinden itibaren otelin özel turizm alanı içinde yer aldığını vurguluyor, denetimle ilgili yetki ve sorumluluğun Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda olduğunu anlatıyordu:
- "Ruhsatı biz vermediğimiz için sensör var mı, yangın merdiveni var mı. Var desem de doğru olmaz yok desem de doğru olmaz. Çünkü bizim elimizde veri yok."
BAKANLIK: BELGE VAR, YETKİ İTFAİYEDE
Kafaları karıştıran süreçse bu sözlerden birkaç saat sonra, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un kameralar karşısına geçmesiyle başladı.
Ersoy öncelikle otelde 2021 ile 2024 yıllarında tür ve sınıflandırma denetimlerinin yapıldığını söyledi.
"Bu denetimler sırasında iş yeri açma ve yangın yeterlilik ruhsatları talep edilmiş. İtfaiye tarafından verilmiş yeterlilik belgesi mevcut" dedikten sonra şöyle devam etti:
- "Düzenli kontrolleri ve yeterliliklerinin itfaiye tarafından yapılması gerekiyor. İtfaiye tarafından bildirilen olumsuz bir durum bulunmamış. Soruşturma süreci devam ediyor."
BELEDİYE: O BELGE 2007 TARİHLİ
Özcan'ın Ersoy'un açıklamalarına tepkisi epey sert oldu.
Sözü edilen belgenin 2007 tarihinde verildiğini, o dönem AKP'li bir ismin makamda olduğunu belirterek şunları kayda geçirdi:
- "Arkadaşlar o belgenin tarihine bir bakın. 22 Kasım 2007, 15 yıl önce müracaat edilmiş. O dönem AK Partili bir başkan var, rapor verilmiş. 2007 yılından sonra 'Bu bina yangına uygundur' diye bir rapor verilmemiş. Bakan açıkça sorumludur ve alçakça bir şekilde belediyemizi suçlamaya kalkmıştır.
- Belediyeden talep edilmesi halinde itfaiye gelip rapor verebiliyor. Bu rapor en son 2007 yılında istenmiş. O tarihten sonra belediyemizce verilmiş bir rapor yoktur. Yandaş medya da bunu yayınlıyor, insan bir tarihe bakar.
- Bu, Türkiye Cumhuriyeti’nin Kültür ve Turizm Bakanı’na yakışmıyor. Her şeyden önce bir adama yakışmıyor."
Bir gazetecinin denetim için talepte bulunulup bulunulmadığı sorusuna da "Bizim rutin denetim yapma görevimiz yok. Burası bizim belediye sınırları içerisinde değil. Bizim yetki sahibi olduğumuz mücavir saha içerisinde de değil. Burada münhasıran yetkili olan Turizm Bakanlığı" yanıtını verdi.
"Yetki kimde?" sorusu, bu belgenin kamuoyuyla paylaşılmasıyla bir kez daha havada kaldı.
İÇİŞLERİ: 10 GÜNE BELLİ OLUR
Bu sefer İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya devreye girdi.
Bir gazetecinin "Denetleme yetkisi kime ait?" sorusuna yanıt verirken idari tahkikatla ilgili çalışmayı en fazla 10 gün içinde tamamlayacaklarını söyledi.
- "Olduğu gibi idari tahkikatla ilgili yapılan neticeyi kamuoyuyla paylaştığımız zaman orada sizin şu anda sormak istediğiniz, açıklığa kavuşturmak istediğimiz pek çok soru değil, soruların tamamı yanıtını bulacak.
- Hakeza adli soruşturma onun sonucunda eğer bir kovuşturma olacaksa ki hep beraber onu göreceğiz. Ben de çok merak ediyorum, sizler gibi, hep beraber yüreğimizdeki acı soğumasıyla ilgili ne olması gerekiyorsa biz hukuk devletiyiz. Onun gereği mutlaka ama mutlaka yapılacak. Bundan emin olun."