Sosyal medyanın gençler üzerindeki olumsuz etkilerini bertaraf etmek için Avustralyalı siyasetçiler dün kritik bir oylama yaptı. Siyasetçiler, 16 yaşın altındakilere sosyal medyayı yasaklama kararı aldı.
Yapılan oylama sonucunda bünyesinde Instagram ve Facebook'u barındıran Meta ile birlikte TikTok ve eski adıyla Twitter olarak bilinen X'in 16 yaşından küçük üyeleri kabul etmesine engel getirildi. Eğer bu şirketler bu yasağı ihlal ederse 32 milyon dolara varan cezaları ödemek zorunda kalacak.
Avustralyalı yetkililerin aldığı karara çok sert tepki geldi. Özellikle gençlerin video paylaşımı yaptığı Çin merkezli sosyal medya platformu TikTok bu yasağın yanlış olduğuna dair bir açıklama yaptı.
TikTok, bu yasağın gençleri "internetin karanlık köşelerine gitmeye zorlayacağını" açıklarken, "Biz bu acele karar ile yaratılan sorunları çözmek için Avustralya hükümetiyle birlikte çalışmak istiyoruz" ifadesine yer verdi.
Avustralya hükümeti bir süredir sosyal medya şirketlerini bu yasa ile ilgili uyarıyordu ve çocukların siber zorbalık sebebiyle kendilerine zarar verdiğini duyurmuştu.
Avustralya hükümeti yasayı muhalefetteki muhafazakarların da oylarıyla büyük bir farkla geçirmeyi başardı.
Bünyesinde WhatsApp, Messenger, Facebook ve Instagram'ı barındıran Meta yasayı eleştirerek bunun “önceden belirlenmiş bir süreç” olduğunu söyledi. Açıklamada, “Geçen hafta parlamentonun kendi komitesi genç Avustralyalıların ruh sağlığıyla ilgili olarak 'sosyal medya ile nedensel bağlantı belirsiz görünüyor' derken, bu hafta aceleye getirilen Senato Komitesi raporu sosyal medyanın zarara neden olduğunu açıkladı” denildi.
Snapchat'in ana şirketi Snap ise raporun pek çok soruyu cevapsız bıraktığını duyurdu.
AVUSTRALYA YILLARDIR TEKNOLOJİ DEVLERİYLE SAVAŞIYOR
Avustralya yıllardır çoğunlukla ABD'de yerleşik teknoloji devleriyle anlaşmazlık içindeydi. Sosyal medya platformlarının içeriklerini paylaşmaları karşılığında medya kuruluşlarına telif ücreti ödemesini sağlayan ilk ülke oldu ve bu yılın başlarında dolandırıcılıkları engelleyemedikleri için onları para cezalarıyla tehdit etmeyi planladığını söyledi.
Çoğu sosyal medya şirketinin üyesi olduğu Digital Industry Group'un genel müdürü Sunita Bose, Reuters'a konuştu... Bose, yasanın pratikte nasıl işleyeceğini kimsenin güvenle açıklayamayacağını söyledi.
Bose, "Topluluk ve platformlar kendilerinden tam olarak ne istendiği konusunda karanlıkta" dedi.
Yasanın uygulanmasına yönelik yöntemlerin denenmesine Ocak ayında başlanacak ve yasak Kasım 2025'te yürürlüğe girecek.