Bir hafta önce telefonum çaldı.

Arayan Murat Ülker’di ve hemen söze girdi: “Sen Mao’cu musun Rusçu musun?” diye. Güldüm, güldük.

Zaman zaman sohbet ettiğimiz için benim Çin konusundaki düşüncelerimi biliyordu ve esprili bir soruyla giriş yaptı ve ekledi:

“8 Ocak’ta Yıldız Holding’te ‘Yıldızlı Sohbetler’ serimizin yeni yıldaki ilk konuğu Çin İş Geliştirme ve Dostluk Derneği Başkanı Adnan Akfırat olacak. Senin de moderatör olmanı istiyoruz.” Ben de “Tamam” dedim ve önceki gün holding binasında Murat Ülker’le buluştuk. Sunumun başlamasına yaklaşık bir buçuk saat vardı ve ekonomi- siyaset ve tabii ki Fenerbahçe üzerine konuştuk.

Şu vurgusu dikkat çekiciydi:

“Yıllık 12 milyar dolar ciromuz vardı. Fakat 7 milyar dolar da borcumuz. Baktım olacak gibi değil ve küçüldüm. Şimdi borcum yok ve bu yıl kombine cirom 14 milyar dolar. Ama şunu söyleyeyim: Tasarruf önemli. Örneğin; ya tarifeli uçak kullanıyorum ya da arkadaşlarımın uçağına biniyorum. Ama kendime ait bir uçağım yok. Tasarruf şart.”

Sonra 1997 yılında mesleğe başladığım Aydınlık Dergisi’nin yöneticilerinden de olan Adnan Akfırat da sohbetimize ortak oldu ve yaşananları masaya yatırdık. Özel olduğu için yazamıyorum diye bir notu hemen ekleyeyim.

Sosyalist piyasa ekonomisi olur mu?

Peki neden Çin?

Yanıtı belli: Küresel ekonominin en önemli aktörü Çin. Önümüzdeki dönem kavga ya da yarış ABD-Çin arasında olacak ki yeni Amerikan Başkanı Trump da bu konuda niyetini ortaya koydu. Bu arada “Kelebek Etkisi”ni hatırlatayım. Kelebek etkisi, küçük olayların büyük etkilere neden olabileceğini ifade eden bir kavram. Başlangıçta hava durumu tahminleri için kullanılan bu teori, daha sonra bilimin içinde ve dışında kullanılan bir metafor haline geldi. Çin için de şu cümle kullanılıyor: “Pekin’de kelebek kanat çırpsa New York’ta fırtına olabilir.” İşte Yıldız Holding’deki toplantıda gazeteci-yazar Adnan Akfırat, Çin’le ilgili beş yanlışı anlattı, üç soruya yanıt verdi. Örneğin “Çin ekonomisi çöktü” tezinin doğru olmadığını rakamlarla anlattı. Bu arada tartışmanın bir diğer boyutu da “Sosyalizm ve piyasanın” yan yana nasıl geldiği yani “Sosyalist piyasa ekonomisi” de masaya yatırıldı. Nefes yazarı Soner Yalçın’ın da bu konudaki tespitini de sizlerle paylaşmak isterim: “Şu gerçeğin bilinmesi şart: Marksizm’de ‘merkezi ekonomi’ modeli yok. Planlı ekonomi de salt sosyalizmin tanımı değil; kapitalizmde de planlama var. Çin, piyasa ekonomisini sosyalizm altında gerçekleştirdi. (7 Aralık 2021/SÖZCÜ Gazetesi)”

Tantan’dan, Roksetsan’daki ölüm için çağrı

Yazıyı kaleme alırken İçişleri eski Bakanı Sadettin Tantan’ın bir uyarısı önüme düştü. Biliyorsunuz; “intihar etti” denilen Roketsan mühendisi Yusuf Serdar Yücel’in babasının “Bu çocuk sabah 8’den gece geç saatlere kadar çalışıyor yılbaşı gecesi. ‘Artık uykuyu hak ettim’ diyor, neşeli şekilde evine geliyor. Eve girerken, bizim tahminimiz silah zoruyla etkisiz hale getirildiği ve diz çöktürüldüğü... Çünkü sağ ayak gergin vaziyette, omuzların üstü çürümüş, bastırıldığını gösteriyor. Ve ölümüne sebep olan madde, yüzüne poşetle geçirilmiş. Çünkü sadece kabarcıklar şeklinde çürüme yüzünde var. Diğer vücudu tertemiz çocuğumun. Bunun kesin bir şekilde cinayet olduğunu, görevinden dolayı katledildiğine emin olduk” değerlendirmesi var. Tantan da bu konunun aydınlatılması talebinde bulundu:

“Roketsan mühendisimiz Yusuf Serdar Yücel’in ölümünün ardındaki karanlığın aydınlatılması için soruşturma derinleştirilmeli ve 2007-2010 yılları arasında şüpheli şekilde hayatını kaybeden Aselsan mühendislerimizin, Isparta uçak kazasında yaşamını yitiren Prof. Dr. Engin Arık ve ekibinin ölümlerinin ardındaki sis perdesi ile birlikte incelenmek üzere TBMM’de kurulacak bir komisyonla aydınlatılmalıdır. Yerlilik ve millilik söylemle değil; eylemle ve icraatla olur. Vatanın isimsiz kahramanlarının şaibeli ölümleri aydınlatılmadıkça, hesabı sorulmadıkça hiçbir söylemin anlamı ve değeri yoktur.”