“Daha çok tepelerine binelim, baskıyı biraz daha artıralım, nereye kadar dayanabilecekler görelim!” diye sosyal bir deney mi yapıyorlar acaba? Her kuşu tuttular, bir leylek kaldı; o da yemek kartıyla marketten alışveriş yapmaktı.
Sosyal Güvenlik Kurumu, yeni bir açıklama yayınladı: “Yemek kartı, çeki ya da kuponu sadece yemek bedeli ödemelerinde kullanıldığında yüklenen tutar prime esas kazanca dahil edilmeyecek. Bu tutarı aşan kısım (günlük 158 lira) kazanca tabii olacak.” Yani vergi alınacak.
***
Ne olacağı belli… Çalışanlar her ay “Şu kadar market harcadım, şu kadar restoranda yedim” diye hesap veremeyeceğine göre şirketler kartları market alışverişine kapatacak.
Çalışan ise zaten kendini doyurmayı çoktan bırakmış, o parayla çoluğunun çocuğunun kursağına 250 gram kıyma sokmanın derdine düşmüş.
***
İnsanlar tasarruf etmek için evde yemek hazırlayıp işe götürüyor. Kartı da maaşa ek gelir gibi kullanıyor. Ama devlet, “Yemeğini evde hazırlayamazsın, dışarıda yemen gerek” diyor.
Sanki ülkenin en büyük sorununa neşter vuruluyor! Kimse de çıkıp “Neden çalışan, öğlen yemeği için verilen yemek kartıyla gidip evine market alışverişi yapacak kadar çaresiz bir duruma düştü?” diye sormuyor.
***
Suriyelilerin cebine bizim vergilerimizle bedava market alışveriş kartı konuluyor. Kendi milletimizin ihtiyaçlarını yasal hakkı olan kartıyla marketten alması yasaklanıyor.
Dert ne mi? Çalışana yapılan ödemelerin SGK primine yansıtılmaması… Hatta fazla ödemelerin yemek kartı yoluyla verilip vergiden indirilmesi…
Peki, bu işin asıl mağduru kim? Tabii ki çalışanlar. Gören de sanacak ki yemek kartına yüklenen paraları meyhanede, pavyonda eziyorlar!
***
Hadi, 158 liraya yenilebilecek düzgün bir yemek bulsalar ya bize… Herkesi Meclis Lokantası’nda karın doyuruyor sanıyorlar herhalde! Dışarıda yemek yemenin bu ülkede artık “lüks” olduğunu hala fark etmediler belki de…
Yemek parası değil mi bu? Çalışan illa fast food restoranlarına veya lokantalara para kazandırmak mı zorunda? Vatandaşın tasarruf ettiği üç kuruşu restoran sahibine aktarmak için nedir bu çaba?
***
Yıl 2025… Evden çalışma artık hayatımızın bir gerçeği… Milyonlarca kişi evde yemek yapıyor ve bunun için market alışverişine ihtiyaç duyuyor. Merak ediyorum, bu kararı alanlar nerede yaşıyor?
Keşke bu ince hesaplar, devletin kasasından peşkeş çekilen ihalelerde de yapılsa… Geçiş garantili köprüler, hasta garantili hastaneler, yolcu garantili havaalanları için harcanan fahiş paralar bir kez olsun sorgulansa…