Özgür Özel, genç ve hareketli bir yapıya sahip; proaktif bir genel başkanlık yürütüyor. Hızlı hareket ettiği için hata da sık yapabiliyor. Ancak her şeye rağmen bu dönem proaktif bir genel başkan muhalefetin ihtiyacı.
Muhalefet yerel seçimden hemen sonra erken seçim için daha ısrarlı bastırabilirdi ancak o tren kaçtı. Özellikle Suriye’deki gelişmeler sonrası iktidar yeniden özgüven kazandı. Muhalefet, ülkeyi erken seçime zorlayacak meclis aritmetiğine sahip değil. Erdoğan istemediği sürece seçim olması zor görünüyor. Yani muhalefetin önünde uzun ve çetrefilli bir yol var.
***
İktidar Trump yönetimiyle anlaşabileceğini beraber çalışabileceğini düşünüyor. Trump’ın Türkiye’ye atadığı büyükelçi de tam AKP’ye uygun. Kariyer diplomatı değil bir iş adamı. Trump idealler prensipler değil, menfaatler ve karşılıklı kazanç dengesi üzerine dış politika inşa edecek. 2016 gibi değil, sadece AKP değil Avrupa’da da yönetimler Trump ile bu sefer çalışmaya hazır.
***
CHP bugüne kadar, dış politikaya, ileride iktidara gelince bakılır, sonra hallederiz gözüyle baktı. Bunun acilen değişmesi lazım. ‘İktidar ne diyorsa tersini diyelim’den başka bir şey söyleyebilir hale gelmesi lazım. AKP ‘Trump’la her şey toz pembe olur’ diye bakıyor ama Trump yönetimi hem NATO’nun yapısını değiştirmek isteyecek hem de Türkiye’yi BRICS ve kendisi arasında bir tercih yapmaya zorlayacak. CHP’nin bu noktada alternatif bir yol haritasıyla gelebilmesi lazım. CHP için dış politika bir ara bakarız değil, tam tersine ana mesele olmalı.
***
2025’te iktidarın ana hedefi ekonomi konuşturmamak olacak. Hatta Erdoğan zaman içinde Şimşek politikalarıyla kendini ayrıştırma yoluna gidecek. Bu yüksek faiz, dar gelir dönemi kendisinden bağımsız bir dönemmiş gibi söylem üretecek. Muhalefetin Türkiye’nin yaşadığı bu iktisadi çöküntüyü sürekli gündemde tutması ve faturasını iktidara kesmesi lazım.
***
Özgür Özel köy köy, kasaba kasaba gezerek aslında doğru bir iş yapıyor. Muhalefet seçmenle bire bir temas etmeden bu medya düzeniyle seçmene ulaşamaz. İktisadi çöküntü konusunda iktidara baskı yapmak artık devamlı bir eylemlilik süreci gerektirecek. Sadece ekranlardan konuşmak, tweet atmakla bu süreç götürülemez.
İktidar eylemlilik süreçlerini kriminalize etmeye çalışacak. Bunu iktidar mensupları üstü açık ve kapalı söylüyor. Eğer kurumsal muhalefet bundan korkar ve sokaktan çekilirse toplumsal muhalefet için hiç alan kalmaz. Başta CHP muhalefetin bu alanda sertleşecek iktidara cevap vermeye hazır olması, neleri göze alabileceğini iyi hesap etmesi lazım.