Fırsatçılıktan, komisyonculuktan para kazanan kitleyi ürkütmemek için adım atılmıyor…’ diyen siyasiler var. Hem de iktidar partisinin içinde. Bu sistemden yararlanan bir milyon kişi olduğu ve fiyatların kontrol edilmesi için ne zaman adım atılsa devreye girerek, engelledikleri anlatılıyor.
‘Elmanın kurdu içinde olurmuş’… Enflasyonla mücadele ettiklerini söyleyenlerle, bu kaostan beslenen fırsatçılar, ‘aynı partili’ olursa, işte böyle iki ileri bir geri gidilir.
Son açıklanan enflasyon rakamları ve enflasyon oranından fazla artan ürün fiyatları bununla açıklanıyor, siyasi kulislerde.
Buna ilişkin çarpıcı örnekler var. Kimlerin nasıl devreye girdiği, bu konuda çıkartılması gereken yasaların nasıl engellendiği, bakanlıkların bütüncül bir mücadele yapmadığı için nasıl sonuç alınamadığı anlatılıyor. Hatta bu nedenle bakanların yerinden edildiğine ilişkin iddialar var.
HAL YASASI BAKAN YEDİ
En önemli örnek Hal Yasası. AKP iktidarını izleyenler bilir, Hal Yasası düzenlemesi her dönem en az bir kez gündeme gelir. Komisyonculuğu ortadan kaldırmak, ürünlerin üreticiden halka aracısız ulaşmasını sağlamak, hal mafyasıyla mücadele etmek amacı taşıyan düzenleme ne hikmetse bir türlü yasalaşamaz.
Bu düzenleme, en az üç bakan değiştirdi. Fırsatçılığı ortadan kaldırmaya yönelik adım atılamadı.
Siyasiler, “Hal yasası baskı grupları yüzünden çıkartılmıyor. Fırsatçılıktan komisyonculuktan para kazanan bir milyonluk bu kitleyi ürkütmemek için adım atılmıyor. Et fiyatlarının kontrol edilmesi, üreticiden markete kadar arada yapılan fiyat artışlarının kontrol edilmesini sağlayacak mekanizma da kurulmadı. Ne zaman gündeme gelse birileri devreye girip engelliyor” diye anlatıyorlar.
YUMURTA LOBİSİ
İlginç bir örnek de yumurta fiyatları konusunda. Geçtiğimiz aylarda, yumurta fiyatlarının 30 gün içerisinde yüzde 50 oranında arttığı saptandı. Bunu tetikleyecek hiçbir neden olmadığı görüldü. Araştırılınca, yumurta üreticilerinin ortak hareket ederek, üretimi yavaşlattığı, piyasada daralma yaşanınca da üretimi arttırarak yeni fiyatlı yumurtaları piyasaya sürdüğü ortaya çıktı.
Bu saptamalar, AKP kulislerinde anlatılıyor. Peki, bu konuda adım atan bir makam, bakanlık duydunuz mu? Zaman zaman fırsatçılara mücadele yapıldığı algısı yaratılmasına karşın, raflardaki fiyatların sürekli artması engellenemiyor.
Caydırıcı adımlar atılmadığı için bu kriz ortamı, kendi fırsatçılarını yaratıyor ve bunların iktidarda ‘kankaları’ var.
ET- BALIK KURUMU’NUN PARASI NEREDE?
Et ithalatı ve et fiyatları da tam bir yılan hikayesi. Bir süreden beri et ithalatını firmalar değil, Et ve Balık Kurumu yapıyor. Bu kurum, tüm zamanların en çok karlı dönemini yaşıyor. Bu paranın yerli üreticinin desteklenmesi için kullanılması gerekir. Ama kimse böyle bir adım beklemiyor, çünkü bu gelir hazineye gelir kaydedilecek. Gediği kapatmak için.
Oysa hayvan üreticilerine teşvik olarak kullanılsa, bir süre sonra et ithalatı ortadan kalkacak. Yerli üreticiyi korumak isteniyorsa, destek verip onların gelişmesini sağlamazsanız, orta vadede her birlikte kaybedeceğiz…
Enflasyonla mücadele için yapısal adımlar atılmadan sonuç alınmayacağı ortada. O yüzden kamuda yapıldığı iddia edilen ‘tasarruf’ herkesi güldürüyor. Araç tasarrufu ‘cambaza bak’ demek gibi…
İKTİDARIN KANKASI…
Asıl tasarrufun, ihale yasalarına uyulması, DMO alımlarına bakılması, kamuyu zarara uğratan müteahhitlerin ayıklanması, yüksek bedelli ihalelerin ve yolsuzluğun önlenmesiyle sağlanabileceğini herkes biliyor. Bu başlıklardan sağlanacak tasarruf 300- 500 araç alımıyla sağlanacak olandan binlerce kat fazla olacak.
Bütüncül önlemler uygulanmıyor. Tüm bakanlıkların üzerine düşeni yapması gerekir. Ne denetim, ne yaptırım, ne caydırıcılık konusunda adım atılıyor, ne de yasa çıkartılıyor. Anlatılanlar sadece algı operasyonu… Çünkü işin ucunda bundan olumsuz etkilenecek gruplar var. Ve hepsi iktidarın kankası…