Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, köprü ve otoyollara zamda sınır tanımadı. Arka arkaya dizdi. Üstelik öyle bir zam yaptı ki; enflasyonla da dolarla da kıyaslanamıyor. TÜİK’in yüzde 44.38’lik, hatta ENAG’ın yüzde 83.40’lık enflasyonuna bile rahmet okuttu. Bir kalemde yüzde 213’ü bulan zam yaptılar. Dolar üzerinden hesaplayalım desek yüzde 160’a ulaşıyor. Hay maşallah !!!

Tüm zamların günah keçisi ilan edilen üç harfli zincir marketler bile bugüne kadar böyle bir zam yapamadı.

Hele TCDD’ye ne demeli. Hızlı trenlere 6 aylık dönem için yüzde 44.4 zam yaptıktan sonra, yüzleri kızarmadan “Yüksek Hızlı Tren, ana hat ve bölgesel tren bilet tarifelerimiz, enflasyon ve yeniden değerleme oranlarının altında bir oranlama ile güncellenmiştir” diye açıklama bile yaptı. Yani “Sizi enflasyona ezdirmedik” demek istediler. Nasılsa biz balık hafızalıyız. Hele söz konusu rakamlar olunca hemen aklımız karışır. Yüzdeler filan, olan biteni bir türlü yerli yerine oturtamayız. Oysa 16 Ağustos 2024’te tarifeleri yenilemişti. Alt alta yazsak bir yılda yüzde 81 zam yaptılar. TÜİK’in enflasyonunu neredeyse ikiye katladılar. Muhtemelen TCDD, TÜİK ile ENAG’ı birbirine karıştırdı… İki hafta önce TÜİK’e bakmıyor muydu? Demiryolu işçilerine yüzde 11.95 zammı onlar yapmamış mıydı. O ballı ihaleler için kaynak lazım değil mi?

TCDD’nin günlük kabahati bu kadarla da bitmedi. Geçen yıl emekliler için tren biletlerine yaptığı yüzde 10’luk indirimi hatırladı, sessiz sedasız onu da sona erdirdi. “Emekliler Yılı bitti, indirimi unutun” dedi. Sıra Turizm Bakanlığı’na geldi. Birkaç gün içinde “Bedava şezlong kampanyası sona erdi” diye açıklamayı patlatırlar.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Pahalı ürün satanları dize getirecek etkili yöntemlerden biri boykottur” açıklamasından sonra, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, fahiş fiyat uygulamalarıyla ilgili şikayetlerin titizlikle incelendiğini söylememiş miydi?

Bolat, “Fırsatçılara, stokçulara, tamahkârlığa, karaborsa zihniyetine izin vermeyeceğiz. Vatandaşlarımızın da fırsatçılara karşı taviz vermeden fahiş fiyat uygulayan işletmeleri boykot etmesini, bu konudaki şikayetlerini iletmelerini istiyoruz” dememiş miydi?

İşte, suçüstü yakalandılar. TCDD ve Ulaştırma Bakanlığı fahiş zamları bir güzel sıraladı. Şimdi, bakanlık müfettişlerinin TCDD’nin kapısını çalıp, hızlı tren ücretlerine yapılan zamlar hakkında inceleme başlatması gerekmiyor mu? Yoksa, koskoca Ticaret Bakanlığı’nın “göz yummayacağız” açıklamaları filan efelenmeden mi ibaretti.

Geçen yıl tüketicilerin muhatap olduğu işlemler dolayısıyla 283 bin 131 firmaya, 4.3 milyar lira para cezası kesmekle övünen Ticaret Bakanlığı hemen devreye girsin. Müfettişler, her zaman yaptıkları gibi yanlarına gazetecileri de alsın, Ulaştırma Bakanlığı’nın, TCDD’nin kapısına dayansın. “Bu fahiş zamları niye yaptın. Enflasyonla mücadeleyi baltalamak mı istiyorsun” diye sorsun.

Eminim, Alo 175 Tüketici Şikayet Hattı’na, e-devlet’te şimdiye kadar binlerce ihbar gelmiştir. Yoksa vatandaş, “Bunları kime şikayet edeceğiz” demez mi?