Yılın ilk günündeyiz.

Zaman geri dönülemez bir süreç.

Ama zaman, en hakiki öğretmen, öğrenmek isteyene.

İnsanoğlu, zamanı -gün sayısını takip etmek için saatler- takvimler bulup kullandı.

Kimi, Ay’ın Dünya etrafında dönmesini esas aldı.

Kimi, Dünya’nın Güneş etrafında dönmesini esas aldı.

İnsanoğlu zamanı ölçebilmek için güneş saatinden su saatine ve günümüzde saniyenin milyarda birinden daha kısa süreyi ölçülebilir hale getiren -en doğru zamanı tutan- atomik saatlere geldi: “Horoloji” deniyor buna…

Heyhat! Yıl, 2025. İnsanlar zamanı ölçmeye dini kılıf geçirdi; birbirleriyle kavga edip duruyor: Yılbaşı kutlanmaz!

Çin’e gidip “6’ncı yüzyıldan itibaren dini ibadet için kullandığınız tütsü saatini niçin kaldırdınız” deseniz size şaşkınlıkla bakarlar...

Kimileri de yaz saati uygulamalarına karşı çıkmakta. Trump, bu uygulamayı kaldıracağını ifade etti.

Zamanı yönetmek hep tartışma konusu oldu/oluyor.

Doğru yöneltilen zaman, en değerli hazinedir ve insanlar zamanı fırsata çevirmek, verimli kullanmak istiyor.

Ki zamanın soy kütüğüne bakarsanız, ölçmenin temelinde ticaret/ekonomik çıkar ilişkisi vardır. Mesela, yaz saati uygulamalarının ekonomiyi canlandırdığı rakamsal olarak ortaya konuyor…

2025 yılı dünya gündeminde, -Trump geri adım atmazsa- yaz saati uygulaması da olacak kuşkusuz. Çünkü:

Gün ışığını yakala/yaz saati uygulaması bilim insanlarından politikacılara, din adamlarından birçok komplo teorisyenine kadar tartışılıp duruyor…

Gün ışığını ele geçir

Her yıl birkaç ay boyunca uygulanan yaz saati uygulaması dünya çapında bir milyardan fazla insanı etkiliyor. Çoğu insan, bu devrim niteliğindeki fikrin nereden geldiğini veya tarihi boyunca bu uygulamanın dünyanın dört yanındaki politikacı, bilim insanı, din adamı ve çıkar grubu arasında şaşırtıcı derecede çekişmeli çatışmalara yol açtığını bilmiyor.

Başkan Trump 2025’te bunun fitilini ateşleyecek gibi görünüyor.

İtibarıyla bu yıl dünya medyasında en çok yer alacak Amerikalı isim:

Dr. David S. Prerau olacak…

MIT/Massachusetts Institute of Technology üniversitesi öğretim üyesi.

Yaz saati uygulaması konusunda dünyanın en tanınmış otoritelerinden biri. “Seize the Daylight: The Curious and Contentious Story of Daylight Saving Time” (Gün Işığını Ele Geçir: Gün Işığından Yararlanma Zamanının Merak Uyandıran ve Tartışmalı Hikayesi) adlı referans kitabı var.

Dr. Prerau, ABD Ulaştırma Bakanlığı’nda araştırmacı olarak çalışırken yaz saati uygulamasıyla ilgilendi: Sadece enerji kullanımı değil, motorlu taşıt kazaları veya suç artışı gibi çok alanda incelemeler yaptı.

Gördü ki, kimseler yaz saati uygulaması tarihi üzerinde çalışma bile yapmamıştı! Oysa:

Başkan Benjamin Franklin büyükelçi olarak bulunduğu Paris’te mum israfını önlemek için uygulamayı ABD’de hayata geçirmişti.

İngiltere’de Sir Arthur Conan Doyle’dan Winston Churchill’e kadar isimler bu uygulama için kampanyalar yürütmüştü. Almanya’da bu uygulamayı ilk 1916’da İmparator Wilhelm kullanmıştı. Hitler ise İkinci Dünya Savaşı sırasında enerji tasarrufu maksadıyla yaz saati uygulamasını başlattı.

Dr. Prerau sadece kitap yazmadı: ABD Kongresine yaz saati uygulamasını uzatan raporlar yazdı. İngiliz parlamentosundan Hollanda, Güney Afrika gibi onlarca yerde bir yığın konuşma yaptı. Neredeyse Batı’da çıkmadığı, yazmadığı medya kuruluşu kalmadı…

Çok şikayetçi olmasına rağmen Türkiye bu konuda sessiz.

Zeitgeist/Zamanın Ruhu

Yeni Zelandalı böcek bilimci George Vernon Hudson, yaz aylarında saatlerin ileri alınmasını öneren ilk kişi oldu. Yıl, 1895. Yılın beş ayı için iki saatlik bir ayarlama önerdi. Bazı Yeni Zelandalılar Hudson’ın fikrinden etkilenmiş olsa da, birçoğu alay etti. Ve Yeni Zelanda uygulamayı, birçok ülkenin kullanmaya başlamasından sonra 1927’ye kadar benimsemedi.

Bugün özellikle Batılı ülkelerin benimsediği yaz saati uygulamasına doğrudan yol açan fikrin sahibi William Willett adlı İngiliz inşaatçı idi.

1900 başlarında Willett, Londra’nın dışında her bahar-yaz sabahı at sırtında yaptığı günlük gezi için erken kalkardı. Birçok insanın “yaz gününün en iyi bölümünde” uyuduğu için tadını çıkaramadığından yakınıyordu. Gün ışığı israfını düşünerek, 1905’te yaz aylarında saatleri ileri alma fikrini tasarladı.

Teklifinin ayrıntılarını veren “Gün Işığının İsrafı’” başlıklı broşür yayınladı.

Milletvekili Robert Pierce, William Willett’in fikrini duyar duymaz destekledi. Bunu parlamentoya “Gün Işığından Yararlanma Yasası” olarak sundu.

Destekçileri arasında Winston Churchill de vardı...

Sonuçta günümüzde bu uygulama -ülkemiz de dahil- çok yerde tartışılıyor.

İnsanoğlunu gerek Birinci Dünya Savaşı gerekse İkinci Dünya Savaşı bu uygulamaya geçmeye mecbur bıraktı.

İran’da 1979’da İslam Devrimi ile uygulama kaldırıldı, enerji tasarrufu gibi konularda hayat dayatınca tekrar uygulamaya geçti!

Bakalım Trump bu yıl ne tartışmalara sebep olacak.