Bazı uzmanlar ve sosyal medya kullanıcıları tarafından gündem olan “erken yaşta botoks olmak kırışıklıkları daha uzun süre ve daha çok azaltıyor” iddiası tartışması devam ediyor…
Bu konuda henüz detaylı ve tarafsız bir araştırma yapılmazken uluslararası medya kuruluşları ve bazı bilim insanları bu uygulamanın ne kadar doğru olduğunu tartışıyor.
İngiliz The Guardian gazetesine konuşan University College London’da görevli estetik cerrah Profesör Dr. Afşin Mosahebi konuyla ilgili açıklamalar yaptı.
Gazetenin sorularını yanıtlayan Mosahebi, “Yüzdeki çizgiler iki sebeple oluyor. Bunlardan birincisi kaslarımız hareket ettiğinde üzerindeki deri de hareket ediyor. Bu bir kumaş parçasının sürekli hareket ettikten sonra kırışması anlamına geliyor. İkinci sebep de ciltteki dermis tabakasının incelmesidir. Yaşlandıkça ve özellikle güneşe daha çok maruz kaldıkça bu durumla karşı karşıya kalırız” dedi.
“UZUN SÜRE YAPARSANIZ DOZU ARTIRMANIZ GEREKİYOR”
Mosahebi, botoks dozunun kasları felç ederek yaşlanmayı engellediğini söylerken bunun 6 ay boyunca koruma sağladığını söyledi.
Kırışmamış bir ciltte kırışıklıkların daha zor oluştuğunu ve botoksun daha çok işe yaradığını dile getirdi ve ekledi, “Cildin incelmesi çizgilere sebep olmaya devam eder fakat daha az bir oranda. Botoksu bıraktığınızda da normal yaşlanma süreci devam eder. Ayrıca botoksu daha uzun süre yaparsanız aynı etkiyi elde etmek için daha çok doz kullanmanız gerekir” dedi.
Bilim insanı, zaman içerisinde insanların toksine daha dirençli olduğunu ve ciltteki kırışıklıkları engellemek için zamanla dozu artırmak gerektiğini söyledi. Mosahebi, “20’li yaşlarındakiler güneşte çok kalmamak ve sigarayı bırakmak gibi önleyici adımları botokstan önce düşünmeli. Güneş kremi, botokstan çok daha iyi bir seçenek” dedi.
ABD’nin saygın gazetelerinden Washington Post ise erken yaşlarda botoks kullanımının uzun vadeli etkisi ile ilgili kapsamlı bir araştırma yapılmadığına dikkat çekerken, “Botulium toksininin farklı alanlardaki kullanımıyla ilgili kapsamlı araştırmalar yapılsa da erken yaşlarda kullanımın faydalarını destekleyen geniş çaplı klinik araştırma yok. Bunu destekleyenler genelde ilaç şirketleri tarafından fonlanan küçük araştırmalar ya da sözel açıklamalar" ifadesine yer verdi.
Botoksun bazı yan etkileri olduğu belirtilirken Amerikan Estetik Cerrahlar Topluluğu tarafından yapılan bir araştırmada 20’li yaşlarındaki 127 bin kişi ve 30’lu yaşlarındaki 1.6 milyon kişi 2022’de botoks yaptırdı.
2006 yılında yapılan bir araştırmada 13 yıl boyunca düzenli olarak botoks yaptıran bir kadın ile bu süreçte sadece 2 kez botoks yaptıran ikiz kız kardeşinin görünüşleri mercek altına alındı. Görüntülerde düzenli botoks yaptıran kişinin yüzünde daha az kırışıklık olduğu görüşürken bu araştırmayı yürüten bilim insanının Allergan isimli bir ilaç firmasına danışmanlık yaptığı da hatırlatıldı.
Washington Post’a konuşan dermatologlar, botokstan ziyade cildinde kırışıklık istemeyen kişilerin güneş kremi kullanması, dengeli bir beslenme izlemesi ve iyi, derin bir uyku uyuması gerektiğini dile getirdi.