Suriye'de Cumhurbaşkanı Beşar Esad yönetiminin terör örgütü HTŞ liderliğindeki cihatçılar tarafından devrilmesinin ardından Batılı şirketlerde geri dönüş hazırlıkları başladı.
İngiliz Financial Times (FT) gazetesinde bugün yayımlanan habere göre, 2011'de başlayan iç çatışmalar öncesinde Suriye'de en fazla petrol üretimi yapan Batılı şirket olan ancak yaptırımlar nedeniyle faaliyetlerini askıya alan Gulfsands Petrol şirketinden dikkat çeken bir açıklama geldi.
Londra merkezli İngiliz petrol şirketinin genel müdürü John Bell, yabancı enerji şirketlerinin Suriye'ye dönüşü için Batılı ülkeleri yaptırımlarda değişiklik yapmaya çağırdı.
Bu yolla Suriye'de petrol ve gaz üretiminin tekrar artırılmasının ve ülkenin yeniden inşası için gelir elde edilmesinin mümkün olacağını belirten Bell, ""Doğru yasal çerçeve ve güvenceler sağlandığında yaptırımlar değiştirilebilir ve uluslararası şirketler tekrar devreye girebilir" dedi.
'SDG ÇOK UCUZA SATIYOR'
2011 öncesinde günlük yaklaşık 400 bin varil olan Suriye'nin petrol üretiminin şu an sadece 80 bin varil olduğunu aktaran Bell, Suriye Demokratik (SDG) unsurlarının 2017'den bu yana kendi sahalarında yasa dışı olarak petrol ürettiğini ve 73 dolarlık piyasa fiyatının çok altında bir fiyatla sattıklarını dile getirdi.
Bell'e göre, yaptırımlar kalkarsa Suriye'de günlük 80 bin yerine 400 bin varil petrol, varil başına 15 dolar yerine piyasa fiyatından satılabilir ve bu da ülkenin yeniden inşasında kullanılabilir.
SDG'nin ana omurgasını, ABD destekli terör örgütü YPG oluşturuyor ve Suriye'de petrol ve gaz sahalarının büyük bölümü şu an bu örgütün kontrolünde bulunuyor.
GÜNLÜK 20 BİN VARİL ÜRETİM YAPIYORDU
Gulfsands şirketi, Çinli Sinochem şirketinin ortak olduğu Suriye'nin kuzey doğusundaki sahalarda günlük toplam 20 bin varilin üzerinde üretim yapıyordu.
2011 öncesinde Suriye'de bazı Avrupalı ve Kuzey Amerikalı enerji şirketleri faaliyet gösteriyordu. İngiliz-Hollanda ortaklı Shell, Fransız Total, Kanadalı Suncor bu şirketlerden bazıları.
FT'deki haberde, Esad'ı deviren cihatçıların başını çeken HTŞ'nin terör örgütleri listesinde olduğu ve bu durumun ticari faaliyetlerin yeniden başlamasını zorlaştırdığı belirtildi.