Dilan KUTLU / Nefes
Ankara’da öğrenci yurdu yapılması amacıyla arazisini Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağışlayan Orhan Kalkan, yurdun öğretmenevine dönüştürülmesi üzerine açtığı davayı kazandı.
Ancak yurt sekiz aydır faaliyete geçmedi. Orhan Kalkan’a göre, yurdun faaliyete geçmemesinin nedeni, Kalecik ilçesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan kentsel dönüşüm çalışmaları.
ARAZİ BAĞIŞIYLA KURULDU
NEFES’e bilgi veren Orhan Kalkan, 2015 yılında Ankara Kalecik’te bulunan arazisini MEB’e bağışladı. Tapusuna da “Ortaöğretim yurdu yapılmak üzere” ibaresi düşürdü. Bu bağışla kurulan “Ramise-Orhan Kalkan Ortaöğretim Kız Öğrenci Yurdu”, 121 öğrenci kapasitesine sahip. Ancak zamanla öğrenci sayısındaki azalma gerekçe gösterilerek kapatılmak istendi.
MAHKEME KARARINA RAĞMEN
Orhan Kalkan’ın itirazı üzerine Ankara 15. İdari Mahkemesi, geçtiğimiz Mayıs ayında yurdun kapatılması kararını iptal etti ve faaliyetlerine devam etmesi yönünde karar verdi. Ancak, mahkeme kararına rağmen sekiz aydır yurda herhangi bir öğrenci yerleştirilmedi. Yetkililere çağrı yapan Kalkan’a göre, yurdun faaliyete geçmemesinin nedeni bölgede devam eden kentsel dönüşüm projeleri.
6 KİŞİLİK ODA 6 BİN TL
“Görseniz rezalet. Kalecik’te 100’ün üzerinde çocuk okula taşımalı gidip geliyor. Burada Ankara Üniversitesi’nin 800 kapasiteli yüksek okulu var. Kalecik’te kentsel dönüşüm varmış. Her taraf yıkıldı. Bu yurtta dönüşümde ikinci etaba giriyor” bilgisi veren Orhan Kalkan, şöyle konuştu:
“Yıkılabilir. Kentsel dönüşüm başkanlığındaki ilgililer, ‘şu an öyle bir durum yok ama ola da bilir’ diyor. Halk biliyor, vatandaşın kafasındaki düşünce yıkım olacağı yönünde. Belediyenin konukevinde bir öğrenci ayda 6 bin TL’ye 6 kişilik odada kalırken, bu yurt bomboş duruyor.”