Yurt genelinde iki gündür etkili olan kar yağışı ve don tarım ürünlerini vurdu. İç Anadolu'dan Ege'ye kadar pek çok bölgede termometreler sıfırın altına düşerken çiçek açan çeşitli ağaçlar zarar gördü.
Üzümden elmaya ve fındığa kadar pek çok ürün farklı bölgelerde zarar gördü.
İşte Türkiye genelinde etkili olan zirai donlar ve etkilediği ürünler:
Bursa'nın İznik ilçesinde soğuk hava ve sonrasında yaşanan don meyve ağaçlarını yaktı. Binlerce dönüm ekili alandaki meyve ağaçlarından bu yıl ürün alınamayabilir. Zararın 1 milyar liranın üzerinde olduğu belirtildi.
Marmara'nın tarım ambarı İznik ovasında, termometre eksi 6 dereceyi gösterdiğinde, yüzlerce dönüme ekili erik, nektarin, kivi, kiraz, armut gibi meyve ağaçları henüz çiçekken dondan yandı.
İznik Ziraat Odası Başkanı Vedat Çakar, İznik Ovasındaki meyve ağaçlarının yüzde 90'ının etkilendiğini, durumun vahim olduğunu söyledi.
Dondan başta İznik merkez, Çamdibi, Şerefiye, Tacir, Dırazali Mahalleleri etkilendi. Çiftçileri ziyaret eden İznik Ziraat Odası Başkanı Vedat Çakar, "Eriklerimizin durumu görüldüğü gibi yüzde yüz oranında yanık var. Üreticimizin durumu gerçekten çok kötü. Üreticimiz bu sene yapmış olduğu masrafın 1 TL'sini bile alamayacak ve hiç bir gelir kaynağı yok. Şu an devlet yetkililerimizden yardım bekliyoruz. Çiftçimizin hali gerçekten çok kötü durumda" ifadelerini kullandı.
Dondan etkilenen verimli tarlalar drone ile havadan görüntülendi.
AMASYA'DA ELMA AĞAÇLARI KAR ALTINDA
Amasya'nın Gümüşhacıköy ilçesinde nisan ayında çiçeklenen elma, kiraz ve erik ağaçları, aniden bastıran kar yağışı nedeniyle beyaz örtü altında kaldı.
Mart ayının sonunda havaların mevsim normallerinin üzerinde görülmesi nedeniyle birçok meyve ağacı erken çiçek açtı.
İlçede nisanda etkili olan kar yağışıyla çiçek açan meyve ağaçları kar altında kaldı. Zirai don tehlikesi, çiftçileri tedirgin etti.
Öte yandan yağan karın ağırlığına dayanamayan ağaçların dalları kırıldı.
MANİSA'DA ÜZÜMÜ DON VURDU
Manisa'da filiz vermeye başlayan üzüm bağları ve bazı tarım alanlarında etkili olan zirai don nedeniyle zarar oluştu.

Manisa'nın Yunusemre, Şehzadeler, Saruhanlı, Akhisar, Gölmarmara, Turgutlu, Ahmetli, Salihli, Alaşehir ve Sarıgöl ilçelerindeki çekirdeksiz Sultaniye Üzüm bağlarını don afeti vurdu. Filizlenme yaşandıktan sonra gerçekleşen don olayı nedeniyle bağlarında yüzde 100'lere ulaşan zarar bulunan üreticiler ne yapacaklarını kara kara düşünürken, ilçe tarım ve orman müdürlükleri ekipleri de hasar tespit çalışmalarına başladı.
Bazı bağlarda üreticiler don olayından kurtulabilmek için damlama sulamalarını açarken üzüm bağlarında buzul sarkıtlarının oluştuğu görüldü.
Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, dün bazı bölgelerin geceden sabaha kadar sıcaklıkların sıfır ile sıfırın altında 3 dereceye düştüğünü söyledi.
Zirai donun zararlarının kendilerine bildirildiğini aktaran Öztürk, ""Saruhanlı bölgemiz başta olmak üzere diğer ilçelerimizde de don zararından dolayı asmalardaki gözlerde yanmalar mevcut. Bu zarardan dolayı, oluşacak rekolte kayıplarını ilerleyen günlerde göreceğiz. Şu an için tespit etmek mümkün değil" dedi.
Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç da hava sıcaklığındaki ani düşüşle birlikte ilçe genelinde don zararı meydana geldiğini söyledi. Yalvaç, don zararından en çok etkilenen mahalleler arasında Taytan'ın olduğunu, bu bölgedeki ürünlerde yüzde yüze yakın zararlar olduğunu ifade etti.

Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı ve Manisa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Hüseyin Altındağ, "Yaşanan don olaylarının üretime büyük etkisi olacağını vurgulayarak, "Üretimde rekoltemiz çok düşecek. Bazı yerlerde sıfır rekolteye kadar, bazı yerlerde yüzde 90, bazı yerlerde ise yüzde 80'lere kadar üretimde kayıplarımız var. Çiftçimiz bu sene bağcımız çok perişan. Allah inşallah bir daha böylesini göstermez. Böyle bir yıla rastlamadık. En fazla zarar Manisa'da Şehzadeler, Yunusemre, Saruhanlı, Akhisar, Gölmarmara, Salihli, Turgutlu" diye konuştu.
Manisa'nın Sarıgöl ilçesi ve çevresinde perşembe sabahı meydana gelen don afetini yerinde inceleyen Sarıgöl İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne bağlı ekipler de tahmini don zararını açıkladı. 120 bin dekar ekili alanı bulunan ilçede 90 bin dekarlık bir alanda tahmini olarak 2 milyar 250 milyon TL’lik bir zarar olduğu açıklandı.
FINDIKTA DON UYARISI
Ordu'da şubat ve mart aylarında etkili olan kar yağışı hayatı olumsuz etkiledi. Bölgenin en önemli geçim kaynağı olan fındık tarlaları da kar altında kaldı. Şubat ayı içerisinde etkili olan kar yağışı fındık için tehlike oluşturmazken, martın 20'sinde etkili olan kar yağışı sonrası tespitlerin yapıldığı ve bu çalışmaların sonucu bazı noktalarda lokal zararların olduğu belirlendi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, ilde mart ayında etkili olan kar yağışı sonrası lokal zararların olduğunu belirterek, "Önümüzdeki birkaç gün içerisinde yine soğuk hava ve kar yağışı bekleniyor. Şu anda yağabilecek olan karın eksilere inerse muhakkak zarar oluşturabilir. Artık tamamen fındık yaprakları açtı, çotanaklar çıkmaya başladı. Onun için bundan sonraki süreç önemli" dedi.
Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Başkanı Cem Şenocak da zirai dona karşı üreticilerin bahçelerinde dumanlama yaparak tedbir alabileceklerini belirtti.
Şenocak, yaptığı yazılı açıklamada, 11-12 Nisan gecesinde Ordu ve bölge için zirai don uyarısı verildiğini hatırlattı.

EGE'DE DON BEKLENİYOR
Ege'nin iç kesimlerinde bu gece saatlerinden itibaren hafif kuvvette zirai don bekleniyor.
Meteoroloji'den bugün yapılan açıklamada, "Yapılan son değerlendirmelere göre, bu gece saatlerinden Pazartesi sabah saatlerine kadar (özellikle gece ve sabah saatlerinde) İzmir’in doğusu, Aydın’ın doğusu, Manisa il geneli ile Balıkesir’in Merkez çevresi ile doğusu ve Çanakkale’nin iç kesimlerinde hafif şiddette zirai don hadisesi beklenmektedir. Tarımsal faaliyetlerle uğraşan vatandaşlarımız başta olmak üzere zirai don tehlikesine karşı tedbirli olunmalı, Meteoroloji Genel Müdürlüğü ile İzmir Bölge Tahmin ve Erken Uyarı Merkezi tarafından hazırlanan sıcaklık tahminleri dikkatle takip edilmelidir" denildi.
(AA, İHA, NEFES)